Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Καινή Διαθήκη: 2. Ο αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην παρθένο Μαριάμ

Μετά την εμφάνιση του αρχάγγελου Γαβριήλ στον προφήτη Ζαχαρία και την υπόσχεση που του έδωσε, ότι θα αποκτήσει αυτός και η γυναίκα του  Ελισάβετ ένα χαριτωμένο αγοράκι, η Ελισάβετ έμεινε έγκυος.
Όταν έφτασε η Ελισάβετ στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της, έγινε στην Παλαιστίνη, σε ένα μικρό χωριουδάκι της Γαλιλαίας που λεγότανε Ναζαρέτ, ένα άλλο μεγαλύτερο θαύμα το οποίο θα άλλαζε τη ζωή όλου του κόσμου.
Ο αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε σε μια μικρή κοπέλα, την παρθένο Μαριάμ, η οποία ήταν αρραβωνιασμένη με ένα ευσεβή, σεμνό και ταπεινό παλληκάρι που λεγότανε Ιωσήφ.
Ο Ιωσήφ ήταν ένας πολύ μακρινός απόγονος του βασιλιά Δαβίδ και ζούσε απλά και φτωχικά στη Ναζαρέτ σαν ξυλουργός.   
Η Μαριάμ ήταν ένα πολύ όμορφο, σεμνό, ευγενικό, γλυκομίλητο κορίτσι, που αγαπούσε το Θεό με όλη τη δύναμη της καρδιάς του. Και αυτή γεννήθηκε με θαύμα. Τον μπαμπά της τον έλεγαν Ιωακείμ και ήταν μακρινός απόγονος του βασιλιά Δαβίδ. Την μανούλα της την έλεγαν Άννα. Οι γονείς της ήταν πολύ ευσεβείς και δίκαιοι άνθρωποι και προσπαθούσαν να ζουν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Δεν μπορούσαν, όμως, να κάνουν παιδί, γι’ αυτό και ήταν πολύ στεναχωρημένοι. Κάθε μέρα παρακαλούσαν με δάκρυα τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί και Του έδιναν την υπόσχεση ότι θα το αφιέρωναν σ’ Εκείνον.
Τα χρόνια περνούσαν και οι δυο τους ήταν πλέον σε πολύ μεγάλη ηλικία. Τότε, όμως, ο Θεός τους χάρισε ένα κοριτσάκι, που το ονόμασαν Μαριάμ. Η Μαριάμ επρόκειτο να γίνει αργότερα η μάνα του ίδιου του Υιού του Θεού, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και να ονομαστεί Θεοτόκος Μαριάμ.   
Όταν γεννήθηκε η Μαριάμ, ο Ιωακείμ και η Άννα χάρηκαν πολύ και δόξασαν το Θεό για το μεγάλο δώρο που τους χάρισε.  Ποτέ, όμως, δεν ξέχασαν την υπόσχεση που έδωσαν στο Θεό, ότι θα την αφιερώσουν σ’ Εκείνον. Έτσι, όταν το μικρό τους κοριτσάκι έγινε τριών χρονών, την έφεραν στο Ναό των Ιεροσολύμων για να την αφιερώσουν στο Θεό και να την αφήσουν εκεί.
Η Μαριάμ παρέμεινε στο Ναό των Ιεροσολύμων μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων. Εν τω μεταξύ είχαν πεθάνει και οι δυο γονείς της και ήταν ορφανή. Οι ιερείς του Ναού, για να μη μείνει μόνη και απροστάτευτη, αποφάσισαν να την αρραβωνιάσουν με ένα ευσεβή παλληκάρι, τον Ιωσήφ, που και αυτός καταγόταν από τη γενιά του βασιλιά Δαβίδ.
Ο Ιωσήφ, αφού παρέλαβε την παρθένο Μαριάμ από το Ναό, ήρθε να κατοικίσει σε ένα μικρό και φτωχό χωριό που λεγόταν Ναζαρέτ.  
 Μια μέρα, εκεί που η Μαριάμ προσευχόταν στον ουράνιο της Πατέρα, εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά της ο αρχάγγελος Γαβριήλ και της είπε:
-Χαίρε, εσύ που είσαι γεμάτη με όλες τις χάρες του Θεού! Ο Κύριος είναι μαζί σου και είσαι η πιο ευλογημένη από όλες τις γυναίκες!
Η σεμνή και ταπεινή Μαρία ταράχτηκε από την εμφάνιση του αρχαγγέλου Γαβριήλ και αναρωτήθηκε, γιατί της είπε τα λόγια αυτά. Εκείνος την καθησύχασε και με πολύ σεβασμό της είπε:
-Μη φοβάσαι Μαριάμ, απεναντίας, να χαρείς. Θα μείνεις έγκυος, θα γεννήσεις Γιο και θα του δώσεις το όνομα Ιησούς. Η αγιοσύνη και το αξίωμα του θα τον κάνουν μέγα ενώπιον των ανθρώπων. Θα ονομαστεί Υιός του ύψιστου Θεού και θα βασιλεύσει αιώνια σαν ένδοξος βασιλιάς στις καρδιές των ανθρώπων. 
-Μα πώς μπορεί να γίνει αυτό και να γεννήσω ένα γιο, είπε η Μαριάμ, αφού ακόμα είμαι παρθένα κοπέλα και δεν έχω σχέση με άντρα;
-Το Άγιο Πνεύμα θα έλθει πάνω σου, της απάντησε ο αρχάγγελος Γαβριήλ, και η δύναμη του ύψιστου Θεού θα σε σκεπάσει. Γι’ αυτό και το παιδί που θα γεννηθεί από σένα, θα είναι Άγιο και θα ονομαστεί «Υιός του Θεού». Για να βεβαιωθείς πως τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον παντοδύναμο Θεό, μάθε πως και η συγγενής σου Ελισάβετ, που ήταν μέχρι τώρα άτεκνη, είναι 6 μηνών έγκυος στα γερατειά της.
Τότε η παρθένος Μαριάμ, με απόλυτη πίστη και εμπιστοσύνη στα λόγια του Θεού που της μετέφερε ο αρχάγγελος Γαβριήλ, είπε:
-Είμαι η δούλη σου, Κύριε μου, έτοιμη να σε υπακούσω και να κάνω το άγιο θέλημα Σου.
Μετά απ’ αυτό, ο μεν αρχάγγελος Γαβριήλ έφυγε, η δε παρθένος Μαριάμ συνέλαβε με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος στην αγιασμένη μήτρα της τον Υιό του Θεού.