Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Καινή Διαθήκη: 1. Ο αρχάγγελος Γαβριήλ φέρνει μήνυμα στον προφήτη Ζαχαρία

Όταν βασιλιάς στην Ιουδαία της Παλαιστίνης ήταν ο Ηρώδης, ζούσε στην Ιερουσαλήμ ένας ιερέας, που τον έλεγαν Ζαχαρία. Την γυναίκα του την έλεγαν Ελισάβετ. Ήταν πολύ ευσεβείς και ενάρετοι άνθρωποι. Αγαπούσαν τον Θεό και προσπαθούσαν να ζουν σύμφωνα με το άγιο θέλημα Του. 

Ήταν όμως και οι δυο τους πολύ στεναχωρημένοι, γιατί δεν είχαν κανένα παιδί, επειδή η Ελισάβετ δεν μπορούσε να γεννήσει παιδιά.  Εκτός αυτού ήταν και οι δυο τους πλέον πολύ ηλικιωμένοι και ήταν σχεδόν αδύνατο να αποκτήσουν έστω και τώρα παιδί.

Μια μέρα πήγε ο Ζαχαρίας στο Ναό για να λειτουργήσει. Ήταν η σειρά του να μπει στα Άγια των Αγίων και να θυμιάσει στον παντοδύναμο Θεό. Ο υπόλοιπος κόσμος που είχε έρθει να προσευχηθεί, στεκόταν έξω στην Αυλή του Ναού.

Ενώ λοιπόν ο Ζαχαρίας θυμιάτιζε, ξαφνικά ένας πανέμορφος άγγελος φάνηκε μπροστά του. Ο Ζαχαρίας ξαφνιάστηκε και για μια στιγμή φοβήθηκε.

-Ζαχαρία, του είπε ο άγγελος, μη φοβάσαι. Με έστειλε ο Θεός να σου πω ότι άκουσε τις προσευχές σου, που του ζήτησες να σου δώσει ένα παιδί. Η γυναίκα σου Ελισάβετ θα γεννήσει ένα αγόρι και θα του δώσεις το όνομα Ιωάννης. Το άγιο Πνεύμα θα πλημμυρίσει την ψυχή του και θα είναι ευλογημένο από την κοιλιά κιόλας της μάνας του. Θα δοξάσει με τη ζωή του τον Θεό και θα βοηθήσει πολλούς αμαρτωλούς να μετανιώσουν για τα λάθη τους και να επιστρέψουν πίσω στον Θεό. Το έργο του είναι να προετοιμάσει, σαν πρόδρομος του Χριστού, τον ερχομό του Κυρίου.

-Μα πώς μπορώ να είμαι βέβαιος ότι θα γίνει κάτι τέτοιο; ρώτησε με απορία ο Ζαχαρίας. Εγώ είμαι πια γέρος αλλά και η γυναίκα μου είναι σε μεγάλη ηλικία.

-Ζαχαρία, εγώ είμαι ο αρχάγγελος Γαβριήλ και είμαι πάντα δίπλα στο Θεό. Αυτός λοιπόν με έστειλε να σου πω το ευχάριστο αυτό νέο. Επειδή όμως εσύ δεν με πίστεψες, θα μείνεις από αυτή τη στιγμή βουβός, χωρίς να μπορείς να μιλήσεις καθόλου, μέχρι την ημέρα που θα πραγματοποιηθούν όλα όσα σου είπα.

Αμέσως μετά, ο αρχάγγελος Γαβριήλ εξαφανίστηκε, ενώ ο Ζαχαρίας, φοβισμένος ακόμα από το παράξενο όραμα που είδε, ετοιμάστηκε να βγει από το Ναό.

Εν τω μεταξύ όλοι οι άνθρωποι που ήταν έξω στην αυλή του Ναού και προσευχόντουσαν, απόρησαν γιατί άργησε τόσο πολύ μέσα στο Ναό ο Ζαχαρίας. Η έκπληξη τους όμως μεγάλωσε πιο πολύ, όταν είδαν τον ευσεβή ιερέα τους να μη μπορεί να μιλήσει αλλά να προσπαθεί με διάφορα νοήματα να τους εξηγήσει τι του συνέβη. Κατάλαβαν όλοι ότι ο Ζαχαρίας είχε δει κάποιο θεϊκό όραμα.  

Δεν πέρασε πολύς καιρός και η Ελισάβετ έμεινε έγκυος. Τα λόγια του αρχαγγέλου Γαβριήλ είχαν βγει αληθινά!

Ο Θεός είχε ξεκινήσει το έργο της σωτηρίας του ανθρώπου στέλνοντας τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο να προετοιμάσει το δρόμο και το έργο του Χριστού.

        (Λουκ.1. 5-25)