Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Παλαιά Διαθήκη: 3. Ο πνευματικός κόσμος των Αγγέλων


Πριν δημιουργήσει Θεός τον υλικό κόσμο που βλέπουμε, δηλαδή τον ουρανό, τη γη και μετά εμάς τους ανθρώπους, έφτιαξε πρώτα έναν άλλο κόσμο, τον πνευματικό κόσμο.
Λέγεται πνευματικός, άυλος και αόρατος κόσμος, επειδή δεν είναι υλικός, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να τον δούμε με τα ανθρώπινα μάτια μας. Ο πνευματικός αυτός κόσμος είναι οι άγγελοι του ουρανού.
Στο Σύμβολο της Πίστεως μας λέμε: «Πιστεύω εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, παντοκράτορα, ποιητήν ουρανοῦ καί γῆς, ὁρατῶν τε πάντων και αοράτων».
Έφτιαξε, λοιπόν, ο καλός Θεός μας ένα αναρίθμητο πλήθος από αγγέλους που φτερούγιζαν γύρω από τον ουράνιο θρόνο Του και Τον δοξολογούσαν ακατάπαυστα με τις αγγελικές φωνές τους.

Οι άγγελοι αγαπούν και λατρεύουν τον Θεό Πατέρα και τον μονογενή Του Υιό με απόλυτη υπακοή και αφοσίωση. Ζουν μέσα στο πιο υπέροχο βασίλειο όλου του κόσμου, το Ουράνιο Βασίλειο. Στο ουράνιο βασίλειο το άγιο Πνεύμα πλημμυρίζει τα πάντα με Φως και Αγάπη και κάνει τις αγγελικές τους υπάρξεις να ζουν μέσα στην απόλυτη ευτυχία και χαρά.
Οι άγγελοι λάμπουν από ουράνιο φως και είναι πάρα πολύ όμορφοι. Ο Θεός τούς έδωσε πολλά χαρίσματα και το δώρο της ελεύθερης επιλογής, να μπορούν, δηλαδή, μόνοι τους να αποφασίζουν ανάμεσα στο καλό και το κακό. Ο Θεός θέλει όλα τα πλάσματα Του με τη θέληση τους να Τον αγαπούν και να ακολουθούν τις θεϊκές εντολές Του.
Οι άγγελοι, ανάλογα με το έργο που τους έδωσε ο Θεός, είναι χωρισμένοι σε τρεις τριάδες, σε εννέα δηλαδή μεγάλες ομάδες που λέγονται τάγματα. Κάθε τάγμα έχει και ένα όνομα.
Τα ονόματα των εννέα ταγμάτων είναι τα εξής:
Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι,
Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες,
Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι.
Στην αρχή, δεν ήταν εννέα τα τάγματα των αγγέλων, αλλά δέκα. Αρχηγός στο δέκατο τάγμα ήταν ο Εωσφόρος.
Ο Εωσφόρος κάποια στιγμή ζήλεψε τη δόξα του Υιού του Θεού και αποφάσισε να πάρει με δόλιο τρόπο τον ένδοξο θρόνο Του. Ήθελε να γίνει Θεός και να εξουσιάζει όλη τη δημιουργία του Θεού. Προσπάθησε λοιπόν να πείσει πολλούς αγγέλους να τον πιστέψουν και να τον ακολουθήσουν στη σατανική του επιλογή.
Εκείνη τη στιγμή, όμως, ο αρχάγγελος Μιχαήλ στάθηκε μπροστά σε όλους τους αγγέλους και με πολλή δύναμη και χάρη τους μίλησε για την αγάπη και την ευγνωμοσύνη που πρέπει να έχουν όλοι στο Θεό Πατέρα. Τους είπε πως είναι λάθος να πιστεύουν τον πονηρό Εωσφόρο αντί τον Δημιουργό τους και να φαίνονται έτσι ολιγόπιστοι και αγνώμονες στον ίδιο το Θεό τους.
Οι άγγελοι εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με το χάρισμα της ελευθερίας που τους δόθηκε, έπρεπε από μόνοι τους να αποφασίσουν ποιον θα πιστέψουν και ποιον θα ακολουθήσουν.
Το πλήθος των αγγέλων, όταν άκουσαν τον αρχάγγελο Μιχαήλ να τους μιλά, κατάλαβε την πονηριά του Εωσφόρου και έφυγαν μακριά του. Με αρχηγό μάλιστα τον αρχάγγελο Μιχαήλ γονάτισαν μπροστά στο θρόνο του Θεού και δήλωσαν απόλυτη υποταγή, εμπιστοσύνη και αφοσίωση στον Δημιουργό τους.
Ο Θεός ευλόγησε τους πιστούς αγγέλους και τους έδωσε ένα καινούριο χάρισμα. Να είναι στο εξής σταθεροί στο καλό και στην αρετή και τίποτα να μη μπορεί να τους επηρεάζει. Ευλόγησε επίσης και τον αρχάγγελο Μιχαήλ, ο οποίος με την πίστη, την αγάπη και την αφοσίωση του βοήθησε όλους τους αγγέλους να μη παρασυρθούν από τον πονηρό Εωσφόρο. Τον έκανε αρχηγό και αρχιστράτηγο όλων των αγγελικών ταγμάτων και του έδωσε την πιο τιμητική θέση μέσα στο ένδοξο βασίλειο του Ουρανού, να είναι πάντα δίπλα στον ένδοξο θεϊκό Του θρόνο.
Όλοι οι άγγελοι τότε άρχισαν να υμνούν και να δοξολογούν με πολλή χαρά τον άγιο Θεό. Σε όλο το ουράνιο βασίλειο αντηχούσε ο αγγελικός ύμνος τους: «Άγιος, άγιος, άγιος» και «Αλληλούια», που σημαίνει «δόξα στο Θεό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: